Keresés
HÍRLEVÉL

Általános és hasznos tudnivalók

Általános és hasznos tudnivalók

A Gabbiano Travel Utazási Iroda Kft. 20 éve működik. 

Fordítson figyelmet az útlemondási és stornó feltételekről leírtakra.

A Gabbiano Travel Utazási Iroda utaztatási vagyoni biztosítékát 2022. évre az EUB ZRT. (Európai Utazási Biztosító ZRT.) nyújtja. Kötvényszám: KT-KE-905-20210930Autóbuszos utazások, csatlakozások

Korszerű, biztonságos, jól felszerelt autóbuszokkal (légkondicionáló, italhűtő, kávé, videó, dönthető-kiemelhető ülések, többségükben toalett), megbízható, külföldi vezetési tapasztalattal, jó helyismerettel rendelkező gépkocsivezetőkkel utaztatunk. Csoportos szervezésű útjaink általában Szombathelyről indulnak, de vidéki utasaink az egyes programoknál az útvonalon elhelyezkedő városokban is fel tudnak szállni az autóbuszra. Kérjük a felszállási helyekről az egyes utaknál érdeklődni szíveskedjenek. A korai indulások miatt amennyiben lehetőség van rá, utasaink mobilszámát kérjük megadni. Az autóbuszokon az ülőhelyfoglalás a jelentkezés és az előleg befizetésének sorrendje szerint történik. A Gabbiano Travel fenntartja magának a jogot, hogy kivételes esetekben pl. típusmódosítás miatt változhat az ülésrend (ez nem jelent szerződésmódosítást). Az utolsó ülések nem, vagy kevésbé dönthetők, ugyanakkor az emelt szint miatt a kilátás sokszor előnyösebb. Adott esetben az iroda az utazást azonos részvételi díjért a létszámhoz igazodó kisebb autóbusszal is indíthatja, emiatt kártérítési igényt, ill. útlemondást nem áll módunkban elfogadni. A buszok szigorú súlykorlátozása miatt személyenként 1 bőrönd vagy utazótáska (max. 20 kg) megengedett a csomagtérben, az utastérben pedig max. 5 kg súlyú kézipoggyász szállítását vállaljuk. A kényelmesebb utazás érdekében csak kisebb kézitáskát, fényképezőt, videokamerát stb. vigyenek fel az utastérbe, melyek a kalaptartón vagy az ülések alatt elférnek. Csomagot az autóbuszok közlekedőfolyosóján, a lépcsőn és a WC-ben elhelyezni tilos és balesetveszélyes. Az autóbuszban lévő hűtőszekrény csak az utasainknak kínált italok hűtésére szolgál (saját élelmiszer a hűtőben nem tárolható). Az autóbuszokon a dohányzás tilos, továbbá kérjük, hogy az autóbuszon található toalettet - utastársainkra való tekintettel - csak a legszükségesebb esetben használják.

Az autóbuszokon kötelező a biztonsági öv használata és szigorúan tilos és balesetveszélyes mozgó járművön közlekedni.

Amennyiben valaki ezt nem tartja be, akkor az ezzel kapcsolatos sérülések, büntetések felelőssége közvetlenül az utast terheli. Autóbuszaink előre megtervezett útvonalon haladnak és tartanak megállókat, rövidebb utak esetén 2-3, hosszabb utak esetén 3-4 óránként, éjszaka pedig általában 4-5 óránként. Érdemes az érintett országok pénzneméből némi aprót vinni (pl. WC-használat, éttermek, üzletek stb.). Amennyiben valakinek olyan egészségügyi problémája van (pl. inkontinencia, pszichés problémák stb.), amely a hosszú autóbuszos utazás során kellemetlenséget okoz, illetve zavarja utastársait, úgy az utazásból azonnali hatállyal kizárható és hazautazásáról magának kell gondoskodnia. Ugyanez vonatkozik az erősen ittas utasra is. A többi utas érdekében kérjük a megadott találkozási időpontokat feltétlenül betartani, az elkéső utasokra az idegenvezető az adott helyzettől függően maximum 20 percet tud várni. A késésből eredő kárért, az emiatt elmaradt utazásért irodánk nem vállal fellelőséget.

Szállások

Társas utazásaink során a szálláshelyek kiválasztására nagy gondot fordítunk. Nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk (ár, fekvés, éjszakák száma), melynek megfelelően megpróbáljuk minden csoport számára a legkedvezőbb ajánlatot választani. A szobákat a megérkezéskor a nemzetközi előírásoknak megfelelően általában 14 óra után lehet elfoglalni és az elutazás napján 10 óráig kell elhagyni.
A szálláshelyeken a szobák elosztása a szálloda hatásköre, ezt befolyásolni nem áll módunkban. Kérés esetén a családok, barátok egymáshoz közeli elhelyezését igyekszünk a lehetőségekhez képest a legjobban megoldani, de idegenvezetőnk a szobaelosztást követően általában ezen már nem tud segíteni. A szállodai szobákban általában nincs hűtőszekrény, így csak nem romlandó élelmiszert vigyenek magukkal. A déli országokban általában csak egy vékony takarót, illetve lepedőt használnak és mivel az időjárás néha ott is kiszámíthatatlan, ezért májusban, júniusban és októberben hasznos meleg hálóruháról szükséges gondoskodni. A szoba alapfelszereléséhez nem tartoznak hozzá a következők: vasaló, hajszárító, ébresztőóra, rádió, zenelejátszó.
A szállodai szobák általában kis alapterületűek, a hálószobában 1 franciaágy vagy 2 külön ágy, éjjeliszekrény, ruhásszekrény található. Méretük az alapként (általában 2 fő) megadott létszám kényelmes elhelyezésére szolgál, pótágyak elhelyezésével csökkenhet a komfortérzet.
Körutazásaink során háromágyas elhelyezést nem minden esetben tudunk biztosítani. Ha mégis van lehetőség háromágyas elhelyezésre, az általában pótágyat jelent, de ennek ellenére előfordul, hogy nincs kedvezmény a 3. személy részére.
Az egyágyas szobák színvonala általában nem egyezik meg a kétágyas szobákéval, alapterületük esetenként kisebb, fekvésüket tekintve kedvezőtlenebbek, ennek ellenére többlet költsége, felára van, ezeket külön jelezzük. A felárral nem a minőséget, hanem az egyedüli elhelyezést fizetik meg.
Társítás: Egyedül jelentkező utasaink számára irodánk vállalja a csoport más, egyedülálló, azonos nemű tagjaival történő társítását. Ha később jelentkezik egy másik társítást vállaló utas, akkor a már befizetett egyágyas felárat visszafizetjük. Társítás esetén a szobatárs személyével kapcsolatos reklamációt nem tudunk elfogadni. Egyedül jelentkező utasainknak, akik nem vállalják az egyágyas felár kifizetését, vállalniuk kell a csoport más, egyedülálló, azonos nemű tagjaival egy szobában (2-3 ágyas) történő elhelyezést. Azon egyedülálló utasaink, akik nem vállalják a társítást, csak egyágyas felár fizetése ellenében tudnak az utazáson részt venni.

Szolgáltatások

    félpanzió: reggeli és vacsora
    teljes panzió: reggeli, ebéd és vacsora
    bővített kontinentális reggeli: péksütemény, lekvár, vaj, felvágott, sajt, kávé vagy tea, esetenként gyümölcslé.
    svédasztalos ellátás: önkiszolgáló rendszerű étkezés, korlátlan ételfogyasztással. Ebédnél és vacsoránál az ital külön fizetendő. Az étteremből kivinni semmit nem szabad!
    rövid városnézés: 1-1,5 órás csoportvezetés, belépők nélkül.
    félnapos városnézés: 1-4 órás városnézés idegenvezetővel, belépők nélkül.
    pihenő: megállás a jelzett helyen szervezett program nélkül.

Úti okmányok

Valamennyi utasunk részére érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. Mivel Nagy-Britannia nem tartozik a schengeni övezetbe, ezért vagy érvényes útlevélre, vagy új, kártyás típusú személyi igazolványra van szükség. Horvátországba való belépéshez bármely érvényes úti okmány megfelelő. Olyan országoknál ill. olyan országokon való átkelés során, melyek nem az EU tagállamai ill. nem a schengeni övezetbe tartoznak, érvényes útlevélre, vagy a visszaérkezéstől számított 90 napig érvényes személyi igazolványra van szükség. Személyi igazolvánnyal nem rendelkező 14 éven aluli gyermekek részére érvényes útlevél szükséges.
Kérjük, indulás előtt ellenőrizze, hogy az alábbiak a birtokában vannak-e: a kiadott részvételi jegy, útlevél vagy személyi igazolvány az EU-országokba (melynek a hazaérkezésig érvényesnek kell lennie), hitelkártya (praktikus), valuta, BBP-biztosítás (csoportos utazásoknál, aki irodánkban fizette be a biztosítást, az idegenvezetőnél van a kötvény)

Amennyiben valakit bármely határon útlevelének ill. személyi igazolványának érvénytelensége, vízumhiánya vagy az esetleges EU-országokból való kitiltás miatt a határőrizeti szervek az utazásból kizárnak, úgy a buszról csomagjával együtt le kell szállnia és a hazautazásról saját magának kell gondoskodnia.

Vízum

Magyar állampolgároknak az Európai Unió valamennyi országába való belépéshez nincs szükségük vízumra. Külföldi állampolgároknak a beutazáshoz szükséges vízumról és okmányokról maguknak kell gondoskodni. Irodánkban lehetőség van magyar állampolgárok részére vízumigénylésre. Részletekről érdeklődjenek irodánkban.

Fakultatív szolgáltatások, belépődíjak

Kérjük, már jelentkezéskor jelezze a fakultatív programokon való részvételi szándékát illetve azt, ha a fakultatív étkezéseket igénybe szeretné venni. A forintban feltüntetett ilyen díjakat a részvételi díjjal együtt kell megfizetni. A programban szereplő fakultatív programot, étkezést csak akkor garantáljuk, ha azt előre megrendelte és befizette. Amennyiben a fakultatív programok, belépők ára valutában van feltüntetve, azt mindig a helyszínen, helyi valutában kell megfizetni. Egyes esetekben a csoportos fakultatív programot, belépőt, hajókirándulást csak akkor tudjuk biztosítani, ha azt előzetesen, már jelentkezéskor (az út foglalásánál) igényelte, a helyszínen már nincs lehetőség külön jelentkezni a csoporttal való belépésre.

Idegenvezetés

Az egyes országok rendelkezéseitől függően előfordulhat, hogy az adott nevezetesség közvetlen környezetében nem, vagy csak korlátozott információt adhat a kísérő idegenvezető a csoportnak, ilyenkor az ismertetés az autóbuszon folytatódik. A legfrekventáltabb turisztikai városokban helyi idegenvezetők kalauzolják csoportjainkat.

Részvételi jegy

Az utazáshoz szükséges részvételi jegyet csak a teljes részvételi díj befizetése után, egy héttel az utazás előtt adjuk ki. Ezen részvételi jegy hiányában az utas az utazáson nem vehet részt. Az utas csak a részvételi jegyen szereplő szolgáltatásokra jogosult. A részvételi jeggyel együtt a programmal és utazással kapcsolatos hasznos információkat is mellékeljük.Biztosítás

Felhívjuk utasaink szíves figyelmét, hogy a meghirdetett társas útjainkra a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megkötése irodánkban kötelező. Ezt kifejezetten kérjük, mivel a külföldi orvosi ellátás költségei igen magasak. Kárigényüket a biztosítónál kizárólag a helyszínen felvett hivatalos jegyzőkönyvek (kórház, rendőrség, idegenvezető által készített jegyzőkönyv) benyújtásával érvényesíthetik. Irodánk a hazaérkezést követően, utólag nem állít ki jegyzőkönyvet a káresetről.

Sztornó biztosítás

Az Önök biztonsága érdekében kötelező minden útnál a sztornó biztosítás (útlemondási biztosítás) megkötése, mely a részvételi díj 1,5%-a és 20%-os önrész levonásával alkalmazható. Tehát Önök akkor sem vesztik el a befizetett pénzüket teljes mértékben, ha az utazást valamilyen előre nem látható rendkívüli ok miatt a biztosítási feltételekben megadott sztornó határidőkön belül kell lemondaniuk. (Sztornóbiztosításról bővebben a https://eub.hu/storno-utlemondasi-biztositas/ weboldalon tájékozódhat)

Módosítás, lemondás

Bármilyen módosítás, illetve lemondás esetében kérjük az utazási szerződésével és számlájával fáradjon be irodánkba. Módosítás esetén módosítási díjat, lemondás esetén, a lemondás napjától függően kötbért számolunk fel. A feltételekről részletesebben az utazási szerződés lemondási feltételek IV. pontjában olvashatnak.

Észrevételek és panaszok

Irodánk mindent elkövet annak érdekében, hogy nyaralását kellemesen tölthesse el, melyet az elmúlt évek során hozzánk érkezett csekély számú utaspanasz is bizonyít. Szívesen fogadunk minden olyan észrevételt, mellyel irodánk a jövőben az utazóközönség színvonalasabb kiszolgálását biztosíthatja. Minden jogos panaszt igyekszünk orvosolni, de az indokolatlan kifogásokkal, melyekkel egyesek pénzvisszatérítést követelnek s tudatosan igyekeznek tönkretenni saját maguk és utastársaik nyaralását, érdemben nem tudunk foglalkozni.

Hasznos információk

Egészségügyi tanácsok, oltások:

A programjaink által érintett területeken nincs kötelező védőoltás jelenleg. A déli országokban melegebb éghajlat uralkodik, mint hazánkban, ezért vegye figyelembe szervezete alkalmazkodó képességét. Igyon elég folyadékot, leginkább ásványvizet. Egészsége megőrzése érdekében javasoljuk, hogy ne igyon csapvizet, ne kérjen italába jégkockát, az is készülhet csapvízből. Az utazás időtartamára ajánlott házi patikát összeállítani (gyomor- és bélbántalmak, megfázás elleni gyógyszer, általános fájdalomcsillapítók stb., allergiagyógyszerek) és magukkal hozni!

Vásárlás, borravaló:

Az Unió országaiban és a nyugati ill. észak-európai államokban a hazaihoz hasonló vásárlási körülmények jellemzőek. Az üzletek, hivatalok, bankok nagyon sok esetben szombat délután bezárnak. A mediterrán, déli országokban az üzletek mindennap, késő estig nyitva tartanak, de a déli szieszta időre bezárnak. Nem ajánlott olyan utcai árustól vásárolni, aki erőszakkal kínálja áruját. Olaszországban, engedéllyel nem rendelkező utcai árustól (pl. olyan árusok, akiknek nincs saját standja) való vásárlás komoly pénzösszeggel járó rendőri büntetést vonhat maga után.
Borravaló esetében a legtöbb európai országban a nálunk is ismert szokás a jellemző (a számla 10%-a), egyébként megállapodás kérdése. Különösen a déli országokban illik borravalót adni a kinti buszvezetőnek, a helyi idegenvezetőnek, a szállodai alkalmazottnak, a taxisnak, a londinernek, a pincérnek, akkor is, ha egyébként a dolgát végzi.

Öltözködés:

Az Unió és egyéb európai országok öltözködési szokásai általában megegyeznek hazánkéval. Városnézések alkalmával kényelmes utcai viseletet és lábbelit viseljenek, réteges ruházattal, mivel egyes városokban a látnivalókat csak gyalogosan lehet megközelíteni és előfordul, hogy több órán keresztül nem térünk vissza az autóbuszhoz. Egyes országok hegyvidéki tájain az időjárás hűvösebb, így a melegebb ruházat is szükséges. Templomokba fedetlen vállal és rövidnadrágban tilos bemenni, javasoljuk, hogy vigyenek magukkal kendőt, kardigánt. Rómában, a Szent Péter-bazilikában hosszú szoknya vagy nadrág ill. vállat takaró felsőrész viselete kötelező. Mivel az autóbuszon légkondicionálás üzemel, ezért még a nyári hónapokban is érdemes egy kardigánt az autóbuszra felvinni. Erősen napos helyeken használjunk napvédő krémet, megelőzve a leégést.

Fotózás, videózás:

A legtöbb országban tilos katonai létesítményeket, államhatalmi intézményeket fotózni, videózni. Amennyiben tiltják a múzeumokban, kincstárakban és vallási helyeken való fényképezést és videózást, úgy kérjük ezt tiszteletben tartani!

Elveszett értékek:

Kérjük értékeire, irataira, személyes tárgyaira fokozottan vigyázzon. Irodánk az utasaink hibájából elvesztett, az autóbusz utasterében vagy a szállodában hagyott tárgyakért nem vállal felelősséget. Van lehetőség a szállodában széfet bérelni, de nagyobb értékeit, ékszereit inkább hagyja itthon. Nyilvános helyeken, utcai sétákon, strandokon ne viseljen drága ékszert, fényképezőgépét, videókameráját ne lógassa szabadon vállán. Pénzét, útlevelét (ha nem a szállodai széfben van) ruhája belső zsebében tartsa.