Keresés
HÍRLEVÉL

Pozsony és környéke az Erdőháttal - Új program

Társasutazások

Jellemzők
OrszágSzlovákia
Időpont2019. szeptember 27-29.
Utazásautóbusszal
Elhelyezés2 ágyas szobák
Ellátásfélpanzió

Program

1. nap
Indulás reggel 6 órakor a csoport székhelyéről. Érkezés Pozsonyba a kora délelőtti órákban. Városnézés keretében Pozsony nevezetességeit keressük fel: a pozsonyi várban megtekintjük a Vármúzeumot a lovagteremmel, majd lesétálunk az óvárosba a vár parkján át (a parkban értékes szobrokat láthatunk-Szent Erzsébet szobor). Az óvárosban megnézzük a Szent Márton dómot (Habsburg-házi magyar királyok koronázási temploma, sírboltjában nyugszik Pázmány Péter érsek és a Pálffy család több tagja).  Sétánkat folytatva megállunk az Egyetemi könyvtár épületénél - ez volt az egykori magyar Királyi Kamara. Az épület oromzatán magyar címer és emléktábla található (itt ülésezett a reformkori országgyűlések alsó táblája és ebben az épületben itt iktatták be a Batthyányi kormányt is 1848 áprilisában). A belvárosban még átsétálunk a Mihály-kapun, továbbá megtekintjük a Roland-kutat és az Érseki (Prímás) Palota termeit. Vacsora egy tipikus szlovák pub-ban. Szállás Pozsonyban (2 éj).

2.nap
Reggeli után Dévény várának romjaihoz utazunk, amely a Duna és a Morva összefolyásánál áll, múltja a IV. századig kalauzol vissza minket. Dévény ezer éven át volt a történelmi Magyarország nyugati kapuja. A vár különleges nevezetessége a karcsú Apáca -vagy Kisasszonytorony. A várfalakról gyönyörű kilátás nyílik a Dunára és környékére. A várlátogatás után Máriavölgyre (Marianka) utazunk, ahol Nagy Lajos király pálos kolostort alapított, s a török hódoltság idejében ez volt a magyarországi pálos rend központja. Az egykori híres búcsújáróhely reneszánsz alapokon nyugvó kolostor, s gótikus indíttatású temploma – barokk stílusban átalakítva – ma is áll. A kápolna előtt pálos szerzeteseket ábrázoló szobrok Rafael Donner művei (1736). A kegyhely a 20. században vált a kisebbségbe szorult pozsonyi magyarok és a környéken élő horvátok zarándokhelyévé. Erre a környékre horvátok telepedtek le 1526 után. A máriavölgyi kegyhely legendája szerint egy rabló telepedett meg a remetelakban, akinek torzszülött fia született. Isten csapását látva imádkozni kezdett, mire azt az utasítást kapta, hogy mossa meg a fiút a forrás vizében. A fiú meggyógyult, a rabló pedig megpillantotta a kút mélyén a Szűzanya szobrát, majd kiemelte és kis fakápolnát készített neki. A kegyszobrot a hármas tagolású szárnyas oltáron nézhetjük meg. A templom megtekintése után egy másik pálos rendi búcsújáró helyre Sasvárra utazunk. Sasvár (Šaštinke Stráže) késő barokk temploma ma is egyike a Felvidék legnagyobb templomainak. Freskóit Chiamati udvari festő alkotta 1757-ben. Az 1564. évi esemény a falut országszerte ismertté tette. Híre mindenfelé elterjedt. Ennek oka a kor lelki életében gyökerezik. 1564-ből való a kegyszobor, mely a Fájdalmas Szűzanyát ábrázolja. A sasvári földesúr, Czobor Imre neje, született Bakich Angelika készíttette hálából, hogy házsártos férje megszelídült Szűz Mária segítségül hívása folytán. A kegyszobor faragója ismeretlen. 1786-ban a pálos rend eltörlése után az egyházmegye papjai gondozták a kegyhelyet. A kegytemplom Sasvár plébániatemploma lett, a kolostor pedig királyi tulajdonba ment át. Az épületegyüttest eredeti formában tekinthetjük meg.  Vacsora a szállodában. 

3.nap
Reggeli után a Kis-Kárpátok hegyei közt megbújó, Pozsonytól 40 km-re fekvő, pazar bútorgyűjteményéről méltán híres, teljesen épen fennmaradt Vöröskő várához utazunk, mely a régió egyik húzóneve, leglátogatottabb turisztikai célpontja, mely pávákkal benépesített ősparkjával kifogástalan állapotban élte túl a történelem sokszor kíméletlen évszázadait.
A XIII. századi eredetű vár a Magyar Királyságot védő, Pozsonytól Zsolnáig húzódó nyugati védelmi vonal szerves része volt. A jelenleg látható Vöröskő (Červeny Kameň) várát középkori elődjére (melyet állítólag III. Béla leánya, Konstancia hercegnő emeltetett) a német bankár-kereskedő Fugger család építtette a XVI. században, azzal a kevésbé nemes, ám annál gyakorlatiasabb céllal, hogy tárhelyül szolgálhasson a környező országokból ki és befutó nagymennyiségű portékának, elsősorban a bányavárosokból áramló nagy mennyiségű réz és ezüst tárolásának.
A vár alatt Európa legkiterjedtebb pincerendszere épült így ki, ami később főleg bor raktározására szolgált. A hagyomány szerint a vár 1536-os reneszánsz stílusú átépítésénél, tervezőként Albrecht Dürer is közreműködött. 1588-ban vette feleségül Pálffy Miklós Fugger Máriát, s hozománykényt kapta Vöröskő várát. Egészen 1945-ig maradt a vár a Felvidék legbefolyásosabb családja, a Pálffyak birtokában. Egy 1645-ös tűzvész után ők alakítják át a várat kora barokk stílusú, kényelmes kastéllyá.  A várlátogatás után egy borkostolón veszünk részt a Vöröskői borúton. Hazaútban látogatást tehetünk a Bősi vízierőműnél. Érkezés haza az esti órákban. 

Utazás: autóbusszal

Szállás: hotel ***

Elhelyezés: 2 ágyas, zuhanyzós szállodai szobákban

Ellátás: félpanzió 

Egyágyas felár: 15.000 Ft/fő 

Részvételi díj: 49.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást, a szállást félpanzióval, az idegenvezető költségét. A részvételi díj nem tartalmazza a BBP biztosítást (1.500 Ft/fő), és a belépőket (kb. 25-30 €/fő) 

 

Indulás:2019. szepptember 27.
Indulás:2019. szeptember 29.

Foglalás

Pozsony és környéke az Erdőháttal - Új program
  • Személyes adatok
  • Név:
  • Telefon:
  • E-mail:
  • Létszám
  • felnőtt:
  • gyermek 0-2 éves:
  • gyermek 2-12 éves:
  • gyermek 12-16 éves:
  • Megjegyzés:
  • Adatkezelés:
  • A gabbianotravel.hu weboldalon az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és azt elfogadom. Kijelentem, hogy 16. életévemet betöltöttem.
   Hozzájárulok, hogy személyes adataimat a gabbianotravel.hu direkt marketing céljából kezelje. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a gabbianotravel.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.